Suunnistusharrastuksen aloittaminen

Yksinkertainen määritelmä suunnistukselle on löytää tiesi paikasta toiseen, käyttäen vain karttaa, kompassia ja päätäsi. Suunnistus tapahtuu metsässä, puistossa tai joskus jopa kaupungissa.

Tyypillisessä suunnistustapahtumassa on muutamia eritasoisia kursseja. Aloittelijan on helpointa aloittaa luonnollisesti helpoimmista kursseista. Kurssi koostuu aloituspaikasta, rasteista ja lopusta. Suunnistajalle annetaan kartta, johon nämä pisteet ovat merkitty. Tämän jälkeen käyttäen karttaa ja kompassia, on jokaisen omalla vastuulla löytää tiensä yhdeltä rastilta toiselle, mainitussa järjestyksessä.

Suunnistus voi olla joko kilpailu, tai rentouttava vapaa-ajan harrastus, riippuen täysin jokaisen omasta asenteesta lajia kohtaan. Tapahtumista löydät yleensä molempien ryhmien edustajia, joiden kanssa voi olla hyvä käydä keskustelua kun mietit, kumpaan suuntaan lähteä. Suunnistusta pidetään kilpaurheiluna; voittajia ovat ne, jotka ovat käyneet kaikilla rasteilla lyhimmässä ajassa, yleensä juosten koko matkan. Mutta se on myös rentouttavaa satunnaisille harrastajille, jotka päättävät kävellä rasteille. Ihmiset tulevat harrastamaan yksin, ystävien tai perheen kanssa, ihaillen maisemia ja arvostaen luonnon kauneutta. Suunnistusta voidaan ajatella kävelylenkkinä johon on yhdistetty hieman ajatustyötä.

Suunnistamiseen tarvittavia varusteita löytyy lähes kaikilta kotoa jo valmiiksi. Vaatteiksi jotain, joka sopii metsälenkille, eikä haittaa jos ne likaantuvat. Vahvat lenkkitossut ovat hyvä valinta kengiksi, kävelijöille voidaan suositella jopa vaellussaappaita. On hyvä myös ottaa mukaan muovikassi; jos sattuu satamaan niin kartta pysyy kuivana eikä muste leviä. Suunnistusliitto suosittelee myös pillin kantamista mukanaan, silta varalta jos olet yksin ja loukkaannut, niin apu on lähellä.