O-Ringen

O-Ringen, jota ennen kutsuttiin Ruotsin viisipäiväiseksi, on suunnistuskilpailu joka ottaa osaa vuosittain eri osissa Ruotsia. Suunnistajat ympäri maailmaa tulevat kilpailemaan, ja heille tämä matka on todella tärkeä. Kilpailu saa paljon huomiota mediassa, ja O-Ringenin voittaminen jää kakkoseksi vain maailmanmestaruuskisoille.

O-Ringen järjestetään heinäkuussa, ja se kestää viisi päivää, joista jokainen on eri taso kilpailulle. Kilpailijoille annetaan määrätty aloitusaika ensimmäiselle neljälle tasolle, mutta viidennessä ja viimeisessä tasossa käytetään samanaikaista aloitusta. Ensimmäinen kilpailija joka ylittää maaliviivan viimeisellä tasolla, on voittaja.

O-Ringen on kokoontumispaikka jopa 20 000 suunnistajalle, joilla on yhteenlaskettuna koko viikon aikana 75 000 aloitusta. Yleensä kilpailuissa on noin 40 eri kansallisuutta edustettuna. Kisat jaetaan luokkiin iän ja kyvyn perusteella. Vuosittain O-Ringenissä kisaillaan 100 eri luokassa, nuorimmista 10-vuotiaista tosiveteraaneihin +90-vuotiaiden luokassa.

Jokaiselle löytyy jotakin, sillä O-Ringen on koko perheen tapahtuma. Lapset, nuoret ja aikuiset pääsevät tapaamaan vanhoja suunnistuskavereitaan ja luomaan uusia. Se järjestetään eri kaupungissa eri vuosina, mahdollistaen osallistumisen niillekin, jotka eivät aina pääse mukaan sijainnin vuoksi. Ruotsin suunnistusliitto omistaa tapahtuman, mutta O-Ringenillä on oma organisaationsa tapahtuman järjestämiseen. Tulevat järjestäjät nimetään neljä vuotta etukäteen.

O-Ringen sai alkunsa vuonna 1965 Tanskassa, Skånessa sekä Blekingessä Peo Bengtssonin ja Sivar Nordströmin toimesta. Ensimmäiseen kilpailuun osallistui 156 osanottajaa, ja nopeasti osallistujamäärät ovatkin tämän jälkeen nousseet. Tähän päivään mennessä, eniten osallistuja oli vuona 1985 Taalainmaalla, johon tuli jopa yli 25000 suunnistajaa kilpailemaan.

Viimeisenä kahtena vuotena voittajia ovat olleet Ruotsin Tove Alexandersson sekä Ranskan Thierry Gueorgiou. He molemmat ovat erittäin kokeneita suunnistajia, ja varmasti matalilla kertoimilla sivustoilla kuten Betsafe kun seuraavat kilpailut koittavat. Tove Alexandersson kilpailee myös hiihtosuunnistuksessa, ja on voittanut lukuisia mitaleita eri kisoista. Hän on voittanut myös MM-kultaa hiihtosuunnistuksen sprinttikisoissa Ruotsissa vuonna 2011. Thierry Gueorgiou on puolestaan voittanut yli 20 kultamitalia kansainvälisistä kilpailuista, mukaan lukien maailmanmestaruuden keskimatkalla, jopa seitsemän kertaa vuosina 2003–2005, 2007–2009 sekä 2011.

Vuonna 2015 O-Ringen järjestetään Boråsissa. Marraskuun alkuun mennessä jopa 5000 kilpailijaa on jo rekisteröitynyt mukaan, joten voisi kuvitella että ensi kesän kilpailut tulevat olemaan huikea tapahtuma. Näistä numeroista voi päätellä, että jopa 20 000 kilpailijaa löytää tiensä 51. O-Ringeniin.