Kuuluisia suomalaisia suunnistajia

Yksi Suomen kuuluisimpia suunnistajia on ehdottomasti Minna Kauppi. Hänen ansiostaan suunnistuksen suosio Suomessa on kasvussa. Minna Kauppi on voittanut jopa yhdeksän kultamitalia maailmanmestaruustasolla yksittäisissä sekä viisi kultamitalia joukkuekisoissa vuoden 2006 jälkeen.

Hän aloitti suunnistusharrastuksensa 8-vuotiaana, ja tanakin paivana hän saattaa viettää kahdesta kolmeen tuntia metsässä harjoittelemassa, kartan kanssa tai ilman. Minna Kauppi on yksi suosituimmista pitkän ja keskimatkan suunnistajanaisista, sekä Suomen joukkuesuunnistuksen luottonimi.

Tero Föhr on yksi maailman huipuista. Hän on voittanut hopeaa keskimatkalla vuoden 2007 olympiakisoissa, sekä osallistunut Suomen joukkuepronssin saavuttamiseen 2007–2009. Vuonna 2006 hän ankkuroi Vehkalahden Veikot Jukolan Viestin voittoon ja on siten viimeisin Jukolan Viestin voiton ankkuroinut suomalainen suunnistaja. Föhr voitti ensimmäisen kansainvälisen voittonsa Norjassa vuonna 2008. Hän aloitti suunnistusharrastuksen ollessaan 7-vuotias, mutta alkoi tosissaan harjoitella vuonna 1999 kun hän meni armeijaan ja sai palvella urheilukomppaniassa.

Eija Koskivaara on myös entinen maailmanmestari. Hän voitti kultamitalin vuoden 1995 maailman suunnistuskilpailuissa Detmoldissa Suomen joukkueen kanssa. Hän on voittanut myös hopeaa ja pronssia joukkuekilpailuissa vuosina 1993 sekä 1989. Ensimmäisen yksilökilpailun hän voitti vuonna 1993, saaden pronssia. Seuratasolla Eija Koskivaara on edustanut Mynämäen Suunnistajat 52:ta, Vakka-Rastia sekä Pargas Idrottsforeningia ja Turun Suunnistajia. Eija kuului Suomen suunnistusmaajoukkueeseen vuosina 1982–1999. Suunnistusharrastusta hän ei ole lopettanut vaikkei hän enää kilpailekaan.

Mats Haldin on moninkertainen viestin arvokisamitalisti. Nimestään huolimatta hän on suomalainen, vaikka edustaakin norjalaista Haldin SK:ta. Matsia valmentaa Roland Villfor, ja hän on voittanut Jukolan Viestin kolmesti, vuosina 2003, 2010 sekä 2011. Haldin valittiin vuoden suomalaiseksi suunnistajaksi vuonna 2002. Hänen vaimonsa on myös suunnistaja, Tšekin Vendula Klechova. Mats Haldin on yksi maailman parhaista juoksijoista, vaikka hänellä onkin ollut vaikeuksia päästä mitaleille kansainvälisissä kilpailuissa.